środa, 28 lutego 2018

Jajeczne babeczki

Na koniec miesiąca coś bardzo, bardzo prostego w wykonaniu i do tego bardzo szybkiego. Wystarczy tylko kilka składników i powstaje przekąska, samodzielne danie a może nawet mała propozycja na wielkanocne śniadanie.
A żeby było ciekawiej, podstawa są oczywiście jajka, natomiast "wkład" można zastąpić dowolnymi dodatkami - szpinak, ser pleśniowy, camembert, wędlina, warzywa czy resztki pieczonego mięsa. Hulaj dusza, tylko eksperymentować. Moje babeczki wypełniłam farszem pieczarkowym.


Jajeczne babeczki
Składniki na 12 sztuk:
* 40-50 dag pieczarek,
* 4 duże jajka,
* ser żółty - 12 plastrów + kawałek ok. 10 dag,
* duża cebula,
* szczypior, 
* masło,
* sól, pieprz.

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Zrumienić na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką.  




Do przestudzonych pieczarek dodać: 4 surowe jajka, kawałek sera żółtego pokrojonego w drobniutką kosteczkę lub startego na tarce, szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.


Formę mufinkową natłuścić. Każde wgłębienie wypełnić plastrem żółtego sera (boki i dno) tak, aby powstał rodzaj miseczki. 



Każdą foremkę wypełnić przygotowanym farszem.



Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170-180 stopni i zapiekać przez około 20 minut. I gotowe.






1 komentarz:

  1. Naprawdę świetny przepis :-) szkoda, że już nie ma pani na blogu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń