poniedziałek, 26 marca 2018

Marchewka rozmarynowa

Święta wielkanocne za pasem, a ja jak zwykle w niedoczasie. Dziś, podam szybciutki sposób na przepyszną marchew - dodatek do obiadu. Klasyczna marchewka jakoś nie robi na mnie wrażenia, ale z odrobiną czosnku i rozmarynu zamienia się w całkiem fajne danko. A na dokładkę robi się ją błyskawicznie. Oczywiście proporcje przykładowe.


Marchew z rozmarynem i czosnkiem
Składniki:
* 4 duże marchewki,
* kilka gałązek rozmarynu,
* 1 ząbek czosnku,
* ok. 30 g masła,
* sól morska,
* świeżo mielony pieprz.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 12 minut. Marchew powinna pozostać twardawa, zbyt miękka będzie się później kruszyć. 


W czasie gdy marchew się gotuje przygotowujemy masło. Musi być dość miękkie, żeby łatwo rozcierało się z dodatkami. Do masła dodajemy drobniutko posiekane listki rozmarynu, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem rozcieramy widelcem.



Marchew odsączamy z wody, na wierzch wykładamy masło i delikatnie mieszamy. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz