czwartek, 1 lutego 2018

Schab ze śliwką w mleku

Schab środkowy jest wprawdzie chudszy od karkówki, ale za to często po upieczeniu staje się suchy jak wiór. Jest na to rada. Po pierwsze przed pieczeniem trzeba go lekko zrumienić, żeby zamknąć pory. Tym samym, mięso będzie bardziej soczyste w środku. 
Drugi sposób to pieczenie w mleku. Warto spróbować. 


Schab pieczony w mleku
Składniki:
* 1-1,5 kg schabu  środkowego,
* 1 litr mleka,
* suszone śliwki, mogą być wędzone lub kalifornijskie,
* kilka suszonych moreli,
*sól,  majeranek, czosnek granulowany. 

Schab umyć. Ostrym, wąskim nożem przebić schab w taki sposób, aby powstało coś na kształt kieszeni. W przypadku dłuższego kawałka, najlepiej zacząć od jednego końca, a następnie mięso odwrócić i przebić z drugiej strony. Wolną przestrzeń nadziać śliwkami.
Mięso posolić i natrzeć przyprawami - takimi jak lubicie. Mój natarłam majerankiem i czosnkiem. Odłożyć do lodówki żeby przeszło wszystkimi smakami. 

Następnie, mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego.



Zrumieniony schab przełożyć do wąskiej, podłużnej formy i zalać mlekiem. Można wlać go więcej niż na zdjęciu. Do mleka dodać jeszcze kilka śliwek i moreli.



Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 1,5 godziny.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz