niedziela, 12 marca 2017

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Może danie niezbyt dietetyczne, ale jeśli znajdziemy naprawdę chude żeberka, to może nawet przy diecie kawałeczek można podjeść. Zresztą znam takich, którzy nie muszą ciągle liczyć kalorii - wręcz przeciwnie. W ostatnie zimowe dni, kiedy za oknem wciąż brak wyczekiwanej wiosny, śmiało można podać taki obiad.
Danie jest niezwykle proste do wykonania i naprawdę bardzo smaczne. Jak każde danie z piekarnika, wymaga jedynie troszkę czasu na przygotowanie, reszta robi się sama.


Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
Składniki:

* 1 duży pasek chudych żeberek
* kiszona kapusta,
* majeranek,
* czosnek granulowany,
* sól,
* olej rzepakowy

Żeberka umyć i podzielić na mniejsze porcje. Mięso osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i czosnkiem. Następnie zrumienić na rozgrzanym oleju z obu stron i ułożyć na blaszce lub w naczyniu do zapiekania. pomiędzy porcjami zostawić wolną przestrzeń - tam trzeba będzie później upchnąć kapustę. 


Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni na 35-40 minut. W tym czasie będzie już podpieczone a na dnie formy wytworzy się niewielka warstwa sosu z mięsa i wytopionej resztki tłuszczu.


Kapustę kiszoną odcisnąć, ewentualnie lekko posiekać, ale niezbyt drobno. Kapustą wypełnić wszystkie wolne przestrzenie pomiędzy porcjami mięsa. 



Wstawić do piekarnika i zapiekać przez kolejne 30-40 minut, aż kapusta się zrumieni. I podawać.   


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz