wtorek, 28 lutego 2017

Pak Choi z ryżem i sezamem

Czasem warto eksperymentować. Za namową córki wypróbowałam znaleziony gdzieś w necie przepis na ryż z chińską kapustką pak choi. Ostatnio bywa w ciągłej sprzedaży w Lidlu. Z reguły kupuję ją na moim ukochanym bazarze na Szembeka. Uwielbiam to miejsce, chociaż niestety moje wizyty w tym miejscu kończą się zawsze dużymi zakupami. Jednak warzywa i owoce są tak piękne i świeże, a w dodatku tak wyeksponowane, że nie mogę im się oprzeć.

Kapustka pak choi jest bardzo delikatna w smaku i nie wymaga długiego gotowania. A ryż przygotowany w ten sposób, można podać jako dodatek do obiadu lub całkiem samodzielne danie.


Ryż z kapustą pak choi i sezamem
Składniki:
* 1 szklanka suchego ryżu, długoziarnistego,
* 2 sztuki kapustki pak choi,
* kilka łyżek sosu sojowego,
* 1 łyżeczka pasty curry - u mnie żółta,
* 2-3 łyżki oleju sezamowego,
* 3 łyżki sezamu,
* ewentualnie sól pieprz. 

Kapustki przeciąć na pół - oddzielając część grubszą i twardą od delikatnych liści. Rozdzielić na pojedyncze listki, Grubsze części pokroić ukośnie w mniejsze, około 1,5 cm kawałki. Resztę delikatnych, zielonych części posiekać drobniej w paseczki.  




Do garnka wsypać 1 szklankę ryżu, dodać 1,5 szklanki wody i kilka łyżek sosu sojowego. Doprowadzić do wrzenia. Dołożyć grubsze kawałki kapusty i bardzo lekko przemieszać widelcem. Kapusta powinna sie właściwie gotować na parze czyli na wierzchu ryżu. Gotować 18/ minut pod przykryciem na maleńkim ogniu. W tym czasie uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu.


Następnie do garnka dodać pastę curry, olej sezamowy i posiekane zielone listki kapustki. Wymieszać delikatnie widelcem i odstawić pod przykryciem na około 5 minut. Jeśli ryż będzie odrobinę za twardy gotujemy go odpowiednio 2-3 minuty dłużej. Na końcu dodać uprażony sezam.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz