sobota, 31 grudnia 2016

Ozdoby świąteczne - precle i czekolada

A teraz coś innego, niby z kuchni i nawet do jedzenia, ale tak naprawdę to jako ozdoba: na stół, choinkę, stroik świąteczny czy bufet karnawałowy. Sposób na lepienie precelków został wypatrzony całkiem przypadkowo na jakiejś zagranicznej stronie. I pozostało tylko zakupienie produktów.

Użyłam dwóch wielkości precli i nie mogę się zdecydować, które są ładniejsze. A składniki są banalnie proste - precle, czekolada i kilka cukrowych drobiazgów do ozdoby. 



Precelkowe ozdoby
Składniki:
* precle,
* czekolada biała, mleczna lub gorzka,
* ew. kolorowe posypki cukrowe do zdobienia.



Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. 



Precelki ułożyć w koło po 5-6 lub więcej w zależności od wielkości. 


Pierwsze precelki ułożyć szerszą stroną na zewnątrz) tworząc kółko. Następnie zanurzać końcówki w roztopionej czekoladzie i kłaść na swoim miejscu. 





Kolejna warstwa to ta sama ilość precli tylko tym razem ułożona odwrotnie - szerszą stroną do wnętrza. Można jeszcze "dosmarować" czekoladą, żeby warstwa była grubsza.




Oczywiście można je zdobić w dowolny sposób. 





A jednak ten post był ostatni w 2016 roku. Oby w nadchodzącym było ich więcej, czego życzę serdecznie sobie ale głównie tym, którzy czasem tu zaglądają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz