sobota, 31 grudnia 2016

Chrupiąca ciecierzyca

To jest złośliwość przedmiotów martwych. Chciałam właśnie wrzucić coś na facebooka ale mi nie wychodzi. Albo będą dwa dziwne posty, albo żaden. Ale może zdążę wrzucić ostatniego w tym roku posta na blogu. Tak na szybko i dużo zdrowiej - ciecierzyca do chrupania jak chipsy lub orzechy.

Wykorzystałam ciecierzycę z puszki bo miało być ekspresowo, ale lepsza będzie przygotowana samodzielnie w domu. Trzeba ją tylko porządnie namoczyć przez kilka godzin i ugotować. Teraz jednak przepis ekspresowy i

Wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU już 2017. 




Chrupiąca ciecierzyca
Składniki:
* 2 puszki ciecierzycy
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* przyprawy - u mnie około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta chili

Ciecierzycę odsączyć na sitku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. W tym czasie wymieszać przyprawy z olejem.




Lekko podprażoną ciecierzycę przesypać do miski, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Wysypać z powrotem na blachę wyłożoną papierem. 




Tym razem włączyć termoobieg i piec groszki przez 25 minut. Poczekać aż ostygną i chrupać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz