środa, 1 kwietnia 2015

Wielkanocne trójkąty z białą kiełbasą.

I kolejne święta za pasem. Najwyższy czas pomyśleć o wielkanocnym stole. Jak zwykle oprócz tradycyjnych potraw staram się podawać coś innego, nowego, czego jeszcze nie robiłam na świąteczne śniadanie z obiadem.

I w ten sposób powstały trójkątne paszteciki nadziewane mięsem z białej kiełbasy. Będą pasowały do żurku.



Trójkątne paszteciki z białą kiełbasą

Składniki:
płat ciasta francuskiego,
* 2-3 szt. białej kiełbasy (surowej),
* ew. przyprawy,
* jajko 

„Wycisnąć” zawartość kiełbasek z osłonek i ewentualnie doprawić tak, aby uzyskać ostrzejszy smak (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek itp.). 




Ciasto rozłożyć i pokroić na kwadraty o boku 6-8 cm. Na środek każdego wyłożyć porcję farszu. 



Ciasto składać po przekątnej, brzegi docisnąć widelcem. 



Trójkąciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem (lub białkiem) i piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. 


Świetny dodatek do świątecznego żurku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz