czwartek, 2 kwietnia 2015

Chrzanowa rolada jajeczna z białą kiełbasą

Parę rolad na bazie omletu jajecznego już tutaj gościło. Była rolada z jajeczno-mięsna i jajeczno-szpinakowa, Dziś kolejna propozycja, która wymyśliłam w drodze do domu. Wszystkie produkty właściwie miałam w lodówce, po drodze wystarczyło tylko zakupić białą kiełbasę. A teraz, przed świętami można ja dostać bez trudu w prawie każdym sklepie.

Warto pamiętać, aby serek był dość gęsty i w miarę suchy, bo się rozrzedzi po dodaniu chrzanu.   


Rolada jajeczna z białą kiełbasą
Składniki:

* 8-10 jaj,
* pęczek szczypioru,
* opcjonalnie – 10 dag startego, żółtego sera,
* 2-3 białe kiełbaski,
* ok. 30 dag. gładkiego, białego serka,
* chrzan,
* sól, pieprz.

Jajka (białka i żółtka razem) lekko ubić mikserem, dodać posiekany szczypior i ser, doprawić do smaku. 



Dużą blachę (taką z kuchenki) wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem. Wylać masę jajeczną. Piec około 10 minut w 170 stopniach.


Jeśli używamy kiełbasy surowej, należy ją ugotować w osolonym wrzątku przez około 20 minut.
Serek zmieszać z chrzanem – w proporcjach wg smaku i uznania, pamiętając jednak, że chrzanowa nuta powinna być zdecydowanie wyczuwalna. Masę dosolić.

Upieczony omlet zsunąć z blachy (z papierem, na którym się piekł), przykryć kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia lub ściereczką i przerzucić na drugą stronę. Zdjąć papier, omlet posmarować serkiem chrzanowym, na brzegu ułożyć wzdłuż kiełbaski i zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce.  




2 komentarze: