wtorek, 31 marca 2015

Po prostu - grzanki z jajkiem

Takie śniadaniowe malutkie szaleństwo, żeby było ciekawiej niż zwykle. Najczęściej przez cały tydzień wybiegamy z domu bez śniadania. Nie jest to ani zbyt mądre, ani zbyt zdrowe, ale niestety. Czas goni nieubłaganie zwłaszcza kiedy trzeba wychodzić do pracy. 
Niekiedy trafia się jakaś filiżanka herbaty.

Za to w weekend można sobie odbić - a już na pewno poświęcić porannemu posiłkowi nieco więcej niż dwie minuty. Wtedy też staram się przygotować "coś" ciepłego. A w ostatnią niedzielę były grzanki z sadzonym jajkiem.


Grzanki z jajkiem
Składniki:
* pieczywo tostowe,
* małe jajka,
* odrobina szczypiorku,
* kilka plasterków bekonu,
* sól, pieprz.

W każdym toście wyciąć szklaneczką okrągły otwór. 


Na patelni rozgrzać odrobinę masła i lekko podsmażyć tosty. 


Przełożyć je na drugą stronę i w każdy otwór wbić całe jajko. Posypać solą i pieprzem. Jajka nie mogą być zbyt duże, bo nie zmieszczą się w wycięcie i cały efekt przepadnie. Przykryć pokrywką i smażyć aż białko całkiem się zetnie.
Podawać przyozdobione szczypiorem i kawałkami podsmażonego bekonu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz