wtorek, 27 czerwca 2017

Kalafior smażony na maśle

Klasyka kalafiora to ugotowany polany roztopionym masłem i zrumienioną bułeczką. Pycha, pod warunkiem, że nie jest zbyt rozgotowany. Wolę go jednak gdy jest lekko chrupiący i pewnie lżejszy. Cała trudność, a właściwie czasochłonność polega na tym, że w tym przepisie kalafiora musimy podzielić na maleńkie różyczki.

Teraz wystarczy tylko trochę masła, sól i pieprz albo odrobina sosu sojowego. Pokażę go w dwóch odsłonach. Jeśli ktoś woli potrawy bardziej słone niech wybierze sos sojowy, chociaż właściwie wszystko zależy od ilości przyprawy.


Kalafior smażony na maśle 
Składniki:
* kalafior
* kilka łyżek masła
* sól, pieprz lub sos sojowy 

Kalafiora umyć i podzielić na malutkie różyczki.



Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalafiora i smażyć mieszając co jakiś czas, aż różyczki równomiernie się zrumienią. Teraz doprawić solą i pieprzem....



lub odrobiną ciemnego sosu sojowego. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz