środa, 18 stycznia 2017

Czarne kulki - trufle czekoladowe

Białe kulki już były, teraz pora na kulki z gorzkiej czekolady. Przepis jest równie banalny i wymaga praktycznie trzech składników. Podstawą jest ganasz z gorzkiej czekolady. Reszta to już pełna dowolność.

Kulki można otaczać w kakao, czekoladzie w proszku, wiórkach kokosowych, migdałach. Można również ukryć coś w ich wnętrzu, np. uprażone orzechy laskowe. Moje otoczyłam w pokruszonych płatkach migdałowych. 


Czarne kulki - trufle z gorzkiej czekolady
Składniki:
* około 180-200 ml. śmietanki kremówki (30 %),
* 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) najlepiej 70 % kakao - ja użyłam wedlowskiej
* płatki migdałowe.

Śmietankę podgrzać - nie gotować. Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę. Odczekać chwilę, aż lekko zmięknie a następnie porządnie wymieszać, do uzyskania gładkiej masy. 



Po przestudzeniu masy, naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc. Wiórki migdałowe rozkruszyć. 
Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 



Otaczać w migdałach i układać w papilotkach.







Prawda, że fajnie dostać takie pudełeczko w prezencie? 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz