piątek, 11 grudnia 2015

Soczysta, rozmarynowa pierś z indyka

Ten przepis podejrzałam kiedyś w jednym z programów kulinarnych. Faktem jest, że mięso indycze a zwłaszcza pierś, jest czasem sucha. Trzeba trochę pokombinować, żeby wyszła naprawdę soczysta. Tak więc, pewnie zagości również na moim świątecznym stole po tłuściejszym szaleństwie.  

Dodałam wprawdzie rozmaryn, który jest jednym z moich ulubionych ziół, ale myślę, że np. z szałwią będzie równie smakowicie. 


Soczysta pierś z indyka

Składniki:
* 1-1,5 kg piersi indyczej, ik 
* sól, pieprz czosnek,
* kilka gałązek świeżego rozmarynu,
* około szklanki lekkiego wytrawnego lub półwytrawnego, białego wina,
* olej + masło do smażenia.

Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, obłożyć rozmarynem. Zapakować do woreczka foliowego i tak wstawić do lodówki. Najlepiej na noc. 



Zamarynowaną pierś obsmażyć z obu stron (razem z przyprawami) na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.



Mięso przełożyć do naczynia, podlać winem i przykryć pokrywą. Piec na rumiano w temperaturze około 180 stopni przez około 1,5 godziny.



Tak przygotowane mięso, nie dość, że ma niską zawartości tłuszczu, to jest soczyste i delikatne w smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz