wtorek, 15 grudnia 2015

Sernik gotowany na piernikach - wersja leniwa

Przepis na sernik na piernikowym spodzie, podawałam w poście powyżej. Jednak w trakcie pieczenia piernikowego ciasta wpadłam na pomysł, żeby na spód wykorzystać gotowe, kupione w sklepie pierniczki.

Zakupiłam więc na wagę, część zwykłych lekko lukrowanych pierników i trochę nadziewanych, oblanych czekoladą. To wersja nie tylko banalnie prosta, ale też zdecydowanie szybsza od poprzedniej. W dodatku bez używania piekarnika.


Sernik gotowany na pierniczkach
Składniki:
* 1 kg mielonego, białego sera (najlepiej wiaderko Piątnicy).
* 0,5 kostki masła.
* 0,75 szklanki cukru/cukru pudru,
* 3 żółtka,
* 0,5 szkl. mleka,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń),
* zapach rumowy,
* 0,5 kg mieszanych pierników.

Powtórzę raz jeszcze, żeby nie trzeba było wracać do poprzedniego wątku. W garnku utrzeć miękkie masło z cukrem. Mąkę ziemniaczaną (lub budyń) rozpuścić w mleku i dodać razem z serem, żółtkami i aromatem rumowym do utartego masła. Następnie całość zagotować, stale mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Można dodać bakalie. Średnią tortownicę obłożyć ciasno piernikami. 


Na pierniki wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą pierniczków i resztą sera.



Wierzch dowolnie przyozdobić np. paroma pierniczkami, oprószyć kakao lub czekoladą. 




Przepis na ten serniczek serwujemy mężowi a same idziemy do fryzjera. Poradzi sobie na 100%.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz