środa, 4 marca 2015

Szybki deser z ciasta francuskiego i bitej śmietany

Ciasto francuskie to doskonały wynalazek. Można z niego w szybki sposób przygotować mnóstwo dań słodkich lub wytrawnych. Dobrze, że nie ma problemów z jego zakupem. 

Mam w domu stare wydanie książki kucharskiej, w której zgromadzone zostały przepisy z dawnych wydań "Burdy". Jest tam wiele przepisów, na które wtedy mogłam jedynie popatrzeć, bo ciasto francuskie jak i różne "dziwne" składniki nie były u nas ani znane, ani dostępne. Choćby kukurydza w puszkach albo musztarda z pełnymi ziarnami gorczycy, oliwki. Nikt nie znał kuchni chińskiej, hinduskiej czy włoskiej.

Ale do rzeczy. Dzisiejsze ciasto-deser zobaczyłam na jakimś zdjęciu i postanowiłam poeksperymentować. A potrzebne są tylko 3 składniki.


Szybki deser z ciasta francuskiego
Składniki:

* duża porcja gotowego ciasta francuskiego,
* puszka frużeliny (opcjonalnie konfitura owocowa),
* opakowanie śmietanki kremówki (30-36%),
* odrobina cukru pudru.  

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa okrągłe placki tej samej wielkości. Następnie na środku jednego z nich wyciąć mniejsze kółko np. kubeczkiem lub szklanką. Powstałą w ten sposób obręcz, podzielić na części (np.12). 




Teraz kolejno upiec oba krążki rozłożone na papierze do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po przestudzeniu, posmarować cały placek frużeliną, na to wyłożyć ubitą śmietankę (można dodać trochę cukru w zależności od upodobań).



Na wierzch wyłożyć dookoła pozostałe pocięte kawałki ciasta. 




Wolny środek ozdobić resztą frużeliny lub owocami. 




Posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz