wtorek, 20 maja 2014

Szybkie szparagi

Nie jestem wielkim fanem szparagowym ale staram się zawsze eksperymentować z nowymi sposobami ich podania. W poprzednich majowo-czerwcowych wpisach można podejrzeć parę z nich.

Mam jednak wrażenie, że najprostsze i najszybsze rozwiązania są najlepsze. Właśnie znów się o tym przekonałam.  Miały być proste i błyskawiczne. Udało się a smak był doskonały.


Szparagi na maśle
Składniki:
* pęczek zielonych szparagów - tym razem grube,
* łyżka masła,
* prażone pestki słonecznika lub płatki migdałowe.

Szparagi przygotować w klasyczny sposób - odciąć (odłamać) zdrewniałe końcówki i lekko obrać najgrubsze części. Szparagi zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z odrobiną soli i cukru. Gotować kilka minut a następnie przelać zimną wodą.



Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika lub migdały w płatkach i odłożyć do miseczki. Teraz na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim szparagi. Gotowe wyłożyć na talerz i posypać tym co wcześniej uprażyliśmy. Do tego jeszcze tylko jajko sadzone i gotowe. 



A już za chwilkę kolejne szparagowe danie - tym razem z kurczakiem. 

1 komentarz:

  1. W wykonaniu Małgosi wspaniałe choć proste danie. Próbowałam! Smaczne!

    OdpowiedzUsuń