piątek, 9 maja 2014

Kurczak pod warzywami i majonezem.

Czasem przychodzi taki moment, że trzeba w życiu zwolnić tempo. Tym razem trafiło na mnie, nagle i bez jakichkolwiek wykrętów - błędnik oszalał. Dobrze, że po świętach. Szpitalna dieta jakimś dziwnym sposobem nie stała się dla mnie natchnieniem do tworzenia nowych dań. Zresztą dodatkowo ból ręki nie pozwala mi na wykonywanie podstawowych czynności, a o kuchennym szaleństwie mogę jedynie pomarzyć.

Pisanie jedną ręką też nie należy do najłatwiejszych, zwłaszcza przy polskich znakach. Na szczęście pomalutku wracam chyba do normalnego funkcjonowania, ale na początek posłużę się "archiwalnym" daniem, które jeszcze tutaj jakoś nie zawitało. No i powoli będę nadrabiać miesięczne zaległości.


Kurczak zapiekany pod warzywami i majonezem
Składniki:

* 2 piersi z kurczaka,
* sól, pieprz, ulubione przyprawy,
* 3 marchewki,
* duży por,
* kilka łyżek majonezu. 

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Lekko zrumienić na oleju.



Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grube wiórki. Pora pokroić na cienkie talarki. Warzywa wymieszać. 
Kurczaka przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na nim rozłożyć warzywa a wierzch wysmarować warstwą majonezu.



Całość zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 stopni.



Kurczak jest soczysty i miękki a po majonezie praktycznie nie ma śladu, razem z sokiem z warzyw tworzy delikatny sos.. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz