czwartek, 29 maja 2014

Szparagi z kurczakiem i serem pleśniowym

Zgodnie z obietnicą kolejna szparagowa propozycja. Tym razem coś dla mięsożerców. Wybrałam wersję z piersią z kurczaka. Takie prawie dietetyczne danie, gdyby nie dodatek sera pleśniowego. 

Wprawdzie nie wszyscy go lubią ale daje ciekawy smak. Można jednak z niego zrezygnować albo zastąpić innym serem np. oscypkiem, parmezanem, goudą czy mozzarellą. Każdy z nich da inny posmak tej potrawie.


Szparagi z kurczakiem
Składniki:
* duża pierś kurczaka,
* pęczek cienkich zielonych szparagów,
* sól, pieprz, ostra papryka,
* oliwa,
* kawałek sera z niebieską pleśnią (np. lazur).



Pierś kurczaka podzielić na kilka kawałków i cieniutko rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Szparagi podzielić na porcje w ilości równej płatom kurczaka. Teraz każdą z porcji szparagów owinąć plastrem kurczaka.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą i ułożyć w nim przygotowane porcje.



Posypać pokruszonym serem. 


Skropić oliwą i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz