Taki mały eksperyment. Podpatrzyłam w jednym z odcinków MasterChefa. Żółtko jajka panierowane w tartej bułce. Wymaga precyzji i wielkiej delikatności. Trzy pierwsze poszły jak z płatka - kolejne dwa zepsułam. Naprawdę trzeba bardzo uważać.
Ale jaki efekt !
Panierowane żółtko
Składniki:
* żółtka jaj,
* bułka tarta,
* olej do smażenia.
Przygotować bułkę tartą. Na płaskim talerzyku usypać kopczyki, w każdym uformować dołek.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić każde w osobnym dołku w tartej bułce.
Pomalutku, ostrożnie obsypać całe żółtka bułką i zostawić na parę minut.
Olej rozgrzać w niewielkim garnuszku. Kiedy będzie już bardzo gorący, włożyć żółtko. Wystarczy dosłownie około 20 sekund smażenia - warunkiem jest wysoka temperatura oleju.
Gotowe wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Gotowe.
Przed podaniem oczywiście posolić i posypać grubo mielonym pieprzem.
Niezły bajerek! Wyszły pani idealnie :-)
OdpowiedzUsuń