piątek, 1 grudnia 2017

Panierowane żółtko - z MasterChefa

Taki mały eksperyment. Podpatrzyłam w jednym z odcinków MasterChefa. Żółtko jajka panierowane w tartej bułce. Wymaga precyzji i wielkiej delikatności. Trzy pierwsze poszły jak z płatka - kolejne dwa zepsułam. Naprawdę trzeba bardzo uważać. 
Ale jaki efekt ! 


Panierowane żółtko
Składniki:
* żółtka jaj,
* bułka tarta,
* olej do smażenia.

Przygotować bułkę tartą. Na płaskim talerzyku usypać kopczyki, w każdym uformować dołek. 


Oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić każde w osobnym dołku w tartej bułce.  



Pomalutku, ostrożnie obsypać całe żółtka bułką i zostawić na parę minut.




Olej rozgrzać w niewielkim garnuszku. Kiedy będzie już bardzo gorący, włożyć żółtko. Wystarczy dosłownie około 20 sekund smażenia - warunkiem jest wysoka temperatura oleju.
Gotowe wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Gotowe. 




Przed podaniem oczywiście posolić i posypać grubo mielonym pieprzem.






1 komentarz: