sobota, 15 lipca 2017

Schab zapiekany w porach

Było coś dla wege, czas na przepis dla mięsożerców. W dodatku wcale nie dietetyczny. Wieprzowina i śmietana - to dopiero połączenie. Ale wierzcie mi, że eksperyment wyszedł rewelacyjny.

Mięso upieczone w ten sposób jest kruche i soczyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Chwalili wszyscy, więc musiało być dobre.
A w dodatku przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu czynności.


Schab z porami zapiekany w śmietanie
Składniki:

* 10 niezbyt grubych kotletów schabowych,
* 1 większy por,
* 250 ml śmietanki kremówki (może być tez 18%),
* sól, pieprz,
* odrobina curry.

Kotlety oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Pora umyć, pokroić w plasterki. Posypać nim kotlety.




Śmietankę doprawić solą, pieprzem i curry. Zalać mięso i wsunąć do gorącego piekarnika. 



Piec w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Pychota!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz