Teraz za to, częstym gościem na moim stole jest wersja lekko odchudzona, czyli jabłka pod kruszonką. Prosty i szybki w wykonaniu deser. Do tego zmieniam czasem składniki kruszonki - dziś z dodatkiem płatków migdałowych.
Jabłka pod migdałową kruszonką
Składniki:* kilka jabłek,
* szklanka mąki pszennej - krupczatki,
* 2 czubate łyżki cukru,
* 2 czubate łyżki płatków migdałowych,
* 120 g masła,
* cynamon.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zostawić pokrojone w ćwiartki lub każdą z nich przeciąć jeszcze na pół.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać lekko cukrem i cynamonem.
Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na wierzch jabłek.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia ciasta - około 30 minut.
Można też zapiec w małych foremkach i tak przygotować pojedyncze porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz