poniedziałek, 14 listopada 2016

Jabłka pod migdałową kruszonką - czyli prawie szarlotka

Kiedy sprowadziliśmy się do naszego domu w ogrodzie zastaliśmy stare drzewa owocowe, w tym także antonówkę. Jabłek było więc dużo i żeby ich nie zmarnować, na okrągło, do znudzenia piekłam szarlotki. Na szczęście nie mogły się znudzić, bo to ulubione ciasto wszystkich domowników.

Teraz za to, częstym gościem na moim stole jest wersja lekko odchudzona, czyli jabłka pod kruszonką. Prosty i szybki w wykonaniu deser. Do tego zmieniam czasem składniki kruszonki - dziś z dodatkiem płatków migdałowych.


Jabłka pod migdałową kruszonką
Składniki:
* kilka jabłek,
* szklanka mąki pszennej - krupczatki,
* 2 czubate łyżki cukru,
* 2 czubate łyżki płatków migdałowych,
* 120 g masła,
* cynamon.  

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zostawić pokrojone w ćwiartki lub każdą z nich przeciąć jeszcze na pół. 


Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać lekko cukrem i cynamonem.



Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na wierzch jabłek.


Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia ciasta - około 30 minut.



Można też zapiec w małych foremkach i tak przygotować pojedyncze porcje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz