niedziela, 28 lutego 2016

Różane płatki w cukrze

Czas na nadrobienie zaległości. Zacznę może trochę od końca. Dawno, dawno temu, kiedy moje córki miały może 6-8 lat, dostały ode mnie w prezencie książkę pt. "Moja pierwsza książka w kuchni - Jak zrobić samodzielnie coś pysznego" Na tamte czasy (około 20 lat temu) była to książka pięknie wydana, nie tylko pod względem graficznym. Uczyła dzieci "poruszania się" po kuchni samodzielnie. Każda propozycja "daniowa" była szybka i łatwa, a jej przygotowanie pokazano w sposób obrazkowy, żeby dzieci faktycznie mogły samodzielnie coś upichcić.  

Z tej właśnie książki pochodzi zresztą nie tylko lekko zmodyfikowany przepis na pierniczki, które co roku pieczemy, ale również bajecznie prosty sposób na kwiaty w cukrze. A że właśnie miałyśmy w planie przygotować torciki walentynkowe, moja córka Dorota wpadła na pomysł wykonania ozdób z płatków różanych. I książka przydała się idealnie.  



Płatki różane w cukrze 
Składniki:
* piękna, dość rozwinięta róża,
* białko jajka kurzego,  
* miałki cukier (ale nie puder)

Różę rozebrać na czynniki pierwsze - czyli na poszczególne płatki.




Białko ubić na sztywna pianę. Pędzelkiem smarować dokładnie obie strony a następnie obsypywać cukrem 




i odłożyć do wyschnięcia.  






To samo można również zrobić z listkami. A potem już tylko układać. 



Nie każdy z kwiatów jest wprawdzie jadalny, ale za to jak pięknie wygląda. Spokojnie możemy zjeść m.in. różę, bez, bratki ogrodowe, rumianki, stokrotki czy lawendę. Pomyślę o tym jak znów zawita lato do ogrodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz