wtorek, 9 lutego 2016

Czekoladowy torcik naleśnikowy

I koniec karnawału - jakiegoś nad wyraz spokojnego. Na deser po niedzielnym obiedzie miało być ciasto, ale jakoś nie wyszło. Zwyciężyło wiosenne przesilenie połączone z leniem i jakimś przed grypowym przeziębieniem. I tak powstał czekoladowy torcik naleśnikowy. Wcześniej był już podobny  z klasycznych naleśników i z owocami. Teraz dodałam kakao.

W sumie wyszedł nie za słodki, mimo nutelli i frużeliny.


Czekoladowy torcik naleśnikowy
Składniki:

* 3 szklanki mąki,
* 1-2 jajka,
* 1,5 szklanki mleka,
* 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej,
* 3 łyżki kakao,
* 2 -3 łyżki stopionego masła.
* szczypta soli. 
* nutella,
* frużelina truskawkowa,
* biały, gładki serek biały,
* odrobina cukru i cynamonu.

Z maki, jajek, wody, mleka i kakao wyrobić gładkie ciasto. Dodać szczyptę soli i masło. Wymieszać i odstawić na 15 minut żeby lekko odpoczęło. Część ciasta przelać do małej plastikowej butelki po wodzie. W nakrętce zrobić  otwór.

Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka "koronkowych" naleśników. Ciasto wylewać w dowolny sposób tworząc ażurek. 





Z reszty ciasta usmażyć klasyczne naleśniki a następnie układać warstwowo, smarując kolejno każdy z nich w dowolnej kolejności. Mój pierwszy naleśnik posmarowałam nutellą.


Kolejny białym serkiem.



Trzeci - truskawkową frużeliną.


I kolejny znów serkiem, żeby ładnie kontrastował z ciemną naleśnikową kratką. Ser posypałam leciutko cukrem i cynamonem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz