środa, 29 lipca 2015

Sałatka z bobu - dla cierpliwych

Dla cierpliwych - bo trzeba anielskiej cierpliwości żeby obrać z łupinek cały kilogram ugotowanych ziaren bobu. Najlepiej poszukać sobie jakiegoś pomocnika albo nawet dwóch. 

Reszta roboty to już naprawdę drobiazg w porównaniu z przygotowaniem bobu. Nie powinien być zbyt dojrzały, żeby ziarna w czasie obierania nie rozleciały się całkiem, bo wtedy będzie się nadawał tylko na pastę.


Sałatka z bobu
Składniki:

* 1 kg bobu,
* kilka kromek bułki pszennej lub chleba tostowego.
* kilka plasterków boczku wędzonego,
* świeży koper,
* sól, pieprz, 
* sok z cytryny,
* oliwa.

Bób ugotować w osolonym wrzątku, powinien jednak nie być zbyt miękki. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć lekko.



Bułkę (tosty) obrać ze skórki i pokruszyć. Następnie również delikatnie podsmażyć na suchej patelni na chrupiące "grzaneczki".


 Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać posiekany koperek. Posypać prażoną cebulką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz