niedziela, 17 maja 2015

Pyszna sałatka z soczewicy

Soczewicę odkryłam stosunkowo niedawno i od razu polubiłam. Jest zdrowa, bogata w białko i bardzo sycąca. W dodatku różni się nie tylko kolorami ale też wielkością. I tak, był już pasztet z czerwonej soczewicy, czarna soczewica z jajkiem i zielona soczewica z ryżem, którą na pewno wstawię jak tylko powstaną zdjęcia.

Do sałatki najczęściej wykorzystuję soczewicę zieloną lub brązową. Powinno się ją lekko namoczyć i uważać żeby się nie rozgotowała. Sałatka jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu.


Sałatka z brązowej soczewicy
Składniki:

* 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy,
* 2-3 czerwone cebule,
* 4-5 łyżek octu balsamicznego,
* suszone pomidory w oliwie,
* sól,
* sproszkowana papryczka chili,
* kawałek sera z niebieską pleśnią.

Soczewicę (około 1 szklanki suchego ziarna) ugotować w dużej ilości wody. W zależności od gatunku trwa to koło 20-25 minut. Wodę osolić lekko dopiero pod koniec gotowania. 
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju i podsmażyć żeby zmiękła.


Dolać ocet balsamiczny i poddusić przez kilka minut. Pomidory wyjąć z oliwy i pokroić w paski, ser pokruszyć na kawałki. 



Wszystkie składniki połączyć z soczewicą. Doprawić do smaku solą i chili, posypać pokruszonym serem (najlepiej lazurem) i zajadać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz