czwartek, 22 stycznia 2015

Prawie chińszczyzna

Dzisiaj coś szybkiego, co u nas w domu nazywamy "prawie chińszczyzną", Takie małe danko, które może być zarówno obiadem jak i kolacją. Zaczynam zawsze od tego, że kroję wszystkie cztery podstawowe składniki i przekładam do oddzielnych miseczek a potem po kolei podsmażam, mieszam i doprawiam.

Niestety tym razem lekko przesadziłam z sosem sojowym i zdjęcia nie wyszły najpiękniejsze. Ale warto spróbować. 


Prawie chińszczyzna
Składniki:

* kawałek schabu środkowego lub piersi z kurczaka (indyka)
* około 30 dkg pieczarek
* 3-4 marchewki
* mała kapusta pekińska pokrojona na grube paski
* czosnek
* przyprawa chińska „5 smaków”, 
* pieprz cytrynowy (lub zwykły) i sól
* sos sojowy



Mięso pokroić w paski i zrumienić na oliwie w woku lub na głębszej patelni. Wyjąć, teraz kolejno podsmażyć marchew pokrojoną w cienkie plasterki a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. 


Wszystko razem przełożyć do woka, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i kilka łyżek sosu sojowego. Dołożyć kapustę, wymieszać i dusić kilka minut aż kapusta lekko zmięknie.


I podawać - w przypadku dania obiadowego najlepiej z ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz