czwartek, 22 stycznia 2015

Mięsne paszteciki drożdżowe z metra

Większość moich domowników uwielbia prawdziwy, klasyczny rosół, który gotuję tak jak kiedyś moja babcia - na kilku rodzajach wołowiny i kurczaku (lub kurze). Każda porcja rosołu jest za mała dla rosołożerców. I każdy z garnków również okazuje się za mały. 

A na koniec zostaje sporo gotowanego mięsa, które najlepiej zmielić i wykorzystać. Wtedy lepię pierogi w ilości jak dla pułku wojska albo roladę jajeczną (patrz post z marca 2012). Czasem smażę naleśniki i powstają krokiety. A czasami po prostu piekę drożdżowe paszteciki. 


Jest przy nich trochę pracy, ale się opłaca. Część gotowych, upieczonych pasztecików pakuję w foliowe woreczki i zamrażam.
Z podanych proporcji wychodzi sporo ciasta, więc jeśli farszu będzie mniej, najlepiej wyrobić ciasto z połowy podanych proporcji.

Paszteciki drożdżowe 
Składniki:
ciasto:
* 1 kg mąki,
* 1 kostka drożdży,
* 4 jajka,
* szczypta soli,
* 1 szklanka mleka,
* 1 kostka masła,
* 1 łyżka cukru,
* ziarna sezamu. 
farsz:
* gotowane mięso,
* cebula,
* 1-2 jajka,
* sól, pieprz, majeranek,
* opcjonalnie pieczarki.

Najlepiej zacząć od przygotowania farszu. Mięso zmielić, dodać pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulkę, doprawić do smaku. Można dołożyć zrumienione, pokrojone w plasterki, pieczarki. Na końcu jajka, Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać odrobinę gorącej wody.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z jajami i solą, powoli dodać rozczyn z drożdży i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce wyrośnięcia - na około 30 minut. Ciasto podzielić na pół. Z każdego kawałka uformować długi wałek, który następnie lekko rozwałkować. Nałożyć farsz i zwinąć w rulon. 



Ułożyć złączeniem do dołu. Pokroić na kilku centymetrowe plastry. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub najpierw pokroić, a później posmarować jajkiem. 



Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej paszteciki. 



Wstawić do piecyka nagrzanego do 180 stopni i piec aż się zrumienią ok. 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz