niedziela, 14 grudnia 2014

Wigilijna gwiazda z makiem

Niedawno pokazywałam gwiazdę z nutellą, dziś ekspresowa wersja gwiazdy makowej. A ekspres wypadł całkiem nie przypadkowo. Nie wiem czy już wspominałam, że od sześciu lat prowadzę kącik kulinarny w wewnętrznym Biuletynie, który ukazuje się w mojej pracy.  

Od początku jego istnienia miał za zadanie pokazywać przepisy na dania szybkie i łatwe do wykonania, idealne dla zapracowanych i zabieganych. Trudno więc było wstawić przepis, który wymaga zagniatania ciasta drożdżowego. Stąd wziął się pomysł wykorzystania gotowego ciasta francuskiego i masy makowej z puszki, choć nie ma to jak mak przygotowany w domu.



Gwiazda z makiem
Składniki:

Wersja dla leniwców:
* ciasto francuskie,
* mała puszka masy makowej lekko podrasowanej:
  orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową i esencją migdałową.

Wersja dla ambitnych:
Ciasto drożdżowe z przepisu na gwiazdę z nutellą i mak przygotowany w domu.

Z ciasta francuskiego wyciąć tym razem dwa koła tej samej średnicy. Doprawioną masę makową rozsmarować cienką warstwą na pierwszym kole ułożonym na papierze do pieczenia, zostawiając 1,5 cm brzegi czyste. 




Przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi ciasta np. przyciskając widelcem. Można je lekko posmarować wodą, bo ciasto szybko wysycha i może się nie zlepić. 



Na środku koła, postawić małą szklaneczkę i podzielić ciasto na 16 części, przecinając od szklanki do  brzegów – czyli na 4, każdą część na 2 i jeszcze raz na 2.  




Czas na przewijanie - chwycić w palce dwa paski ciasta i skręcić je 2 razy czyli o 360 stopni w przeciwne strony – czyli prawa ręka w prawo, lewa ręka w lewo. I tak kolejno przewinąć wszystkie paski. 



Ciasto posmarować białkiem i wsunąć do piekarnika nagrzanego do prawie 200 stopni. Piec na złoto przez około 20-25 minut. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz