sobota, 13 grudnia 2014

Gwiazda z nutellą

Małymi krokami zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia, Parę prób nowych dań już za mną a wśród nich gwiazda z nutellą. Przepis znalazłam przypadkiem na jakimś zagranicznym forum. Wydawał się dość skomplikowany i jak zwykle odkładałam pieczenie na lepsze czasy. 


Ale w końcu się przemogłam i tak powstała gwiazda z nutellą. Pierwsza próba wyszła idealnie w kształcie, chociaż dałam nieco za wysoką temperaturę i lekko się spiekła. Przy następnej próbie na pewno ją zmodyfikuję.


Gwiazda z nutellą
Składniki:

* 0,5 kg mąki pszennej - około 3 szklanki,
* szczypta soli,
* 5 dag drożdży,
* 2 jajka,
* 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka,
* 25 g stopionego masła,
* kilka łyżek nutelli.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn "ruszył". Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, stopione masło i sól. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Składniki podaje troszkę na oko, można modyfikować ich ilość w razie potrzeby, Ciasto powinno mieć lekką, gładką konsystencję. Gotowe odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na cienki placek i wyciąć równiutkie kółko (przy pomocy pokrywki, lub tortownicy). Ułożyć placek na papierze do pieczenia. 




Posmarować cieniutko nutellą, zostawiając 1,5 cm brzegi czyste. 



Rozwałkować drugi kawałek ciasta i powtórzyć czynność - ułożyć rozwałkowany krążek na pierwszej warstwie i znów posmarować nutellą. Następnie rozwałkować ostatni kawałek ciasta i ułożyć go na poprzednich. Zlepić brzegi ciasta przyciskając widelcem. 


Zaczynamy najważniejsza część Na środku koła, postawić małą szklaneczkę i podzielić ciasto na 16 części, przecinając od szklanki do  brzegów – czyli na 4, każdą część na 2 i jeszcze raz na 2 jak na instrukcji obrazkowej. 


Teraz chwycić w palce dwa sąsiadujące ze sobą paski ciasta i skręcić je 2 razy czyli o 360 stopni w przeciwne strony – czyli prawa ręka w prawo, lewa ręka w lewo. 



I tak kolejno przewinąć wszystkie paski. Gwiazda gotowa.



Ciasto posmarować białkiem i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Piec na złoto przez około 30 minut. 





Nutellę można śmiało zastąpić np. powidłami śliwkowymi, albo po prostu posypać placki mieszanką cukru i cynamonu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz