niedziela, 3 listopada 2013

Kurczak zapiekany z dynią czyli tegoroczna utylizacja.

Halloween za nami. Dzieci z sąsiedniego osiedla biegały przez cały wieczór z dzikim wrzaskiem strasząc się wzajemnie. Wprawdzie bezpieczniej czuły się na strzeżonym osiedlu niż w małych okolicznych uliczkach, ale jak co roku zawitały również do nas.Trochę słodyczy uratowało nas przed psikusem w postaci rzutu przez płot surowym jajkiem.

Dynie oczywiście stały sobie jak zwykle na ganku. Nie była to głowa Lorda Vadera, która zamieszkała u nas 2 lata temu ale tegoroczna rzeźba wypadła również pięknie, chociaż zdjęcie nie wyszło najlepiej. W świetle księżyca latały nietoperze-wampiry. 



Oczywiście jak zwykle, przy "rzeźbieniu" duża część miąższu została wykrojona i trzeba było go jakoś wykorzystać. Powstało więc danie obiadowe na bazie kurczaka, dyni i ziemniaków. 

Kurczak zapiekany z dynią
Składniki:

 * 2 piersi z kurczaka,
* 200-300 g dyni,
* 4 –5 ziemniaków,
* 1 duża cebula,
* sól, grubo mielony pieprz,
* mozarella,
marynata:
* 5-6 łyżek oleju,
* 1 łyżka ostrej musztardy (np. dijon),
* 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny,
* kostka rosołowa knorr,
* gałązka świeżego rozmarynu,
* 2 ząbki czosnku.

Składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. 


Kurczaka pokroić w grubsze paski, otoczyć w połowie marynaty i zrumienić lekko na patelni. Cebulę, ziemniaki i dynię pokroić w dużą kostkę i wymieszać z pozostałą marynatą. Warzywa i kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego



i piec pod przykryciem około 50 minut. 


Pod koniec, kiedy ziemniaki będą miękkie, całość posypać startą mozarellą i zapiec przez chwilkę do momentu aż ser się roztopi.




I zajadać........



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz