środa, 7 grudnia 2011

Roladki z indyka z karmelizowaną pigwą.

Pigwa do tej pory kojarzyła mi się jedynie z krzewem w ogrodzie i nalewką. Aż tu nagle okazało się, że to  pigwowiec, którego małe owoce czasem jeszcze dodawało się do herbaty. Teraz jednak kupiłam prawdziwą pigwę, kształtem i wielkością przypominającą dorodne, żółte jabłko.



Znalazłam przepis na karmelizowaną pigwę i tak powstał niedzielny obiad: roladki z piersi indyka nadziewane morelami a do tego karmelizowana pigwa.

Roladki z indyka z morelami
Składniki:

*pierś z indyka pokrojona w cienkie plastry,
*ostra musztarda,
*sól, pieprz, chili w proszku,
*suszone morele,
*1 kieliszek białego wina,
*mała śmietana.

Plastry indyka rozbić cieniutko, każdy plaster posolić, oprószyć pieprzem, chili i posmarować musztardą. Następnie wyłożyć na wierzch morele pokrojone w drobne paski. Jeśli owoce są zbyt przesuszone, można je przez chwilę podgotować w niewielkiej ilości wody.
Każdy plaster zrolować i spiąć wykałaczką.



Roladki zrumienić na patelni i przełożyć do garnka, podlać wodą z dodatkiem białego wina i dusić do miękkości. Na koniec dodać śmietanę.

Pigwa karmelizowana

Składniki:


*1 duży owoc pigwy,
*1/3 szklanki białego wina,
*1/3 szklanki wody,
*kawałek kory cynamonu,
*kilka goździków,
*0,5 łyżeczki skórki z cytryny,
*2 łyżki cukru.

W małym garnuszku zagotować wodę z winem, cukrem i pozostałymi składnikami. Pigwę obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki,wykroić gniazda nasienne i gotować w przygotowanym syropie około 10 minut. Nie może być zbyt miękka. Następnie po lekkim przestygnięciu, pokroić owoc w cienkie plastry i zrumienić na maśle. Podawać do mięs, tak jak żurawinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz