niedziela, 28 sierpnia 2011

Trzy po trzy

Nie wiem dlaczego taki tytuł, ale chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Może dlatego, że dziś będą trzy różne propozycje, złożone z trzech głównych składników. A może to trzy pięknie współgrające ze sobą kolory: biała mozzarella, czerwony pomidor i bakłażanowy fiolet?



Trzy składniki już zdradziłam do tego jeszcze: oliwa, czosnek, świeże zioła (oregano i bazylia), sól i pieprz  Można z tego wyczarować wiele różnych drobiazgów, dań czy dodatków, ale jeśli ma to być       "trzy po trzy" to dokładnie tyle będzie.
Dzisiaj właściwie nie mogę podać dokładnej miary użytych warzyw bo wszystko zależy od ich wielkości oraz apetytu spożywających je głodomorów, będą więc przybliżone ilości produktów.

Zapiekane wieżyczki


Składniki:


1-2 bakłażany,
2 duże pomidory,
2 mozzarelle,
oliwa,
świeże zioła (bazylia, oregano),
sól, pieprz,
trochę startego parmezanu lub peccorino

Bakłażany umyć, pokroić w około 0,5 centymetrowej szerokości plastry, posolić i odłożyć, żeby wypuściły sok. W ten sposób pozbywają się ewentualnej goryczy.Następnie po osuszeniu papierowym ręcznikiem, upiec je na grillu lub na posmarowanej oliwą patelni. Opiekać z dwóch stron do lekkiego zezłocenia. Pomidory i mozzarellę także pokroić na tej samej grubości plasterki.
W naczyniu żaroodpornym ustawiać wieżyczki kładąc kolejno: plaster bakłażana, pomidora i mozzarelli i jeszcze raz (bakłażan, pomidor, mozzarella). Ostatni będzie trzeci plaster bakłażana. Kolejne warstwy doprawiać leciutko solą, pieprzem, ziołami. Wierzch posypać startym serem pecorino lub parmezanem.
Zapiekać w 180 stopniach przez około 15 minut. Najlepiej zaglądać co jakiś czas, bo mozzarella szybko się rozpuszcza co grozi katastrofa budowlaną.



Caprese

Składniki:

2 duże pomidory (czerwony i żółty),
1 mozzarella w zalewie,
świeża bazylia,
oliwa,
sól i pieprz.

Właściwie to nic nowego, bo klasyczne caprese chyba każdy zna, ale można je podać trochę inaczej. Mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidory umyć i ponacinać pionowo (nie do końca)  a następnie ułożyć w płaskim naczyniu. W każde nacięcie wsunąć plasterek sera. Skropić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.  Ja często polewam po prostu sosem z oliwy, octu winnego i czosnku z dodatkiem pieprzu i soli.



Roladki bakłażanowe


Składniki:

1 średni bakłażan,
1 mozzarella,
1 mały pomidor,
sól, pieprz,
świeża bazylia,
oliwa

Bakłażana pokroić w około 0,5 centymetrowe plastry, ale tym razem wzdłuż. Postąpić z nim tak jak w pierwszym przepisie, czyli: posolić, odstawić, osuszyć i zgrillować. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, pomidora pokroić w paski (usuwając pestki). Na przestudzonych plastrach bakłażana układać mozarellę, 2-3  paski pomidora, doprawić solą, pieprzem, bazylią. Następnie zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ustawiać w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą i zapiec 10-15 minut (do lekkiego stopienia się sera) w około 180 stopniach.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz