piątek, 22 kwietnia 2016

Buraki - carpaccio i caprese

Dziś będzie buraczano, ku uciesze moich córek i "na złość" mężowi. Może nie do końca złośliwie, ale ponieważ niestety nie przepada za burakami, pewnie nie jest zachwycony tym co zrobiłam. Reszta rodziny, ze mną na czele wręcz przeciwnie. Bardzo lubimy buraki pod każdą postacią. 

A prawie za każdym razem, gdy robię coś buraczanego, przypomina mi się wizyta na pięknej działce moich kuzynów. Wtedy jeszcze bawili się w uprawę warzyw. Ziemia bardzo ciężka, gliniasta i żyzna dawała niezwykłe zbiory zwłaszcza marchwi i buraków. Marchew trzeba było wykopywać, bo przy każdej próbie jej wyciągnięcia za "ogon", przerywała się w połowie. A buraki.....no cóż, przed wyjazdem dostałam na wynos jedną sztukę. Burak ledwie mieścił się do dużego garnka, a pomimo swojego olbrzymiego rozmiaru, był piękny, nieprzerośnięty i wspaniały do samego środeczka.

Dzisiaj często idę po linii najmniejszego oporu i po drodze do domu wstępuję do Lidla po ugotowane buraki. Zdecydowanie mniej pracy. Można też wykorzystać buraki pieczone, które po owinięciu w folię aluminiową wstawia się do piekarnika na godzinę lub dłużej (w zależności od wielkości buraków).



Carpaccio z buraka
Składniki:
*1-2 duże ugotowane lub upieczone buraki,
* płatki migdałowe,
* oliwa i ocet balsamiczny w proporcji mniej więcej 4:1, 
* sól,
* świeżo mielony pieprz, 
* czosnek. 

Składniki marynaty: oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek wymieszać - najlepiej przełożyć do słoiczka, zakręcić i kilka razy energicznie potrząsnąć. Wszystko pięknie się połączy w aksamitną emulsję.
Buraki pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układać je warstwowo w salaterce, każdą warstwę smarując marynatą. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę a najlepiej na noc w lodówce.


Płatki migdałowe, podpiec na gorącej, suchej patelni, żeby się lekko zrumieniły. Plasterki buraków ułożyć w kółeczko na płaskim talerzu, polać odrobiną marynaty. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.  




Caprese - po polsku
Składniki:
* 1-2 ugotowane lub upieczone buraki,
* mozzarella,
* bazylia,
* oliwa i ocet balsamiczny w proporcji mniej więcej 4:1,
* sól, 
* świeżo mielony pieprz, 
* czosnek.

Marynatę przygotować jak wyżej, czyli składniki wymieszać w słoiku. Buraki pokroić ostrym nożem na plasterki ale znacznie grubsze niż na carpaccio. I tak jak w poprzednim przepisie, po przesmarowaniu marynatą - odstawić do lodówki na jakiś czas. 


Mozzarellę również pokroić w plastry. Na półmisku układać na przemian plastry buraków i mozzarelli. Całość polać resztą marynaty, posypać solą, pieprzem i bazylią. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz