środa, 16 marca 2016

Jajka - kwiatki

Zbliża się Wielkanoc i na stole powinny królować oczywiście jajka w rożnej postaci. Dzisiaj prawie zwyczajne, ale jednak nie całkiem zwyczajne jajka. 
Jajko na twardo - banał. Trochę wody, garnek, kilka minut i właściwie gotowe. Ale okazuje się, że można się trochę pobawić i podać klasyczne jaja na twardo w nieco inny sposób. Najlepiej, gdy jajka mają piękne, ciemne żółtko - wtedy efekt jest dużo lepszy.


Nie można ich gotować zbyt długo, bo wtedy po przekrojeniu będą miały siną obwódkę. No cóż, bywa różnie. Zdarza mi się czasem nie tylko obwódka, ale nawet całkiem przypalone jajko. Ale co robić kiedy film jest tak ciekawy, że wciąga całkowicie a o gotowanych jajkach przypomina w pewnym momencie tylko jakiś dziwny swąd.  



Jajka - kwiatki  
Składniki:
* jajka, 
* kilka drewnianych patyczków do szaszłyków,
* gumki recepturki.

No i cały skomplikowany przepis - jajka ugotować w osolonym wrzątku przez kilka minut. Obrać ze skorupek. Następnie przy pomocy patyczków i gumek recepturek zbudować konstrukcję jak niżej na zdjęciu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (w lodówce). 




Po zdjęciu patyczków wklęśnięcia pozostają. 


A po pokrojeniu jajka w plasterki otrzymamy kształt kwiatka. I gotowe.




Teraz już tylko trochę zielonego i zwykłe jajka staja się niezwykłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz