piątek, 16 października 2015

Cytrynowy kurczak z imbirem

I znów kurczak, tym razem z nutą cytrynową podbitą dodatkowo świeżym imbirem. Swoją drogą zastanawiam się kiedy nam się znudzi drobiowe mięso, ale przecież jest tyle sposobów jego podania. Do tego jeszcze odrobina rozmarynu i szybki obiad gotowy.

No i wreszcie wypróbowałam nowy sposób obierania imbiru za pomocą zwykłej łyżeczki. Fantastyczny sposób. Skórka ściera się bez oporów i bardzo cienko. Już nigdy nie użyję do tego noża. 


Cytrynowy kurczak z imbirem
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka,
skórka z cytryny,
sól,
pieprz cytrynowy,
korzeń imbiru,
świeży rozmaryn,
masło.

Każdą ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na dwie części. Posolić, posypać pieprzem cytrynowym, startą skórką z cytryny i rozmarynem.  



Około 3-4 cm kawałek imbiru oskrobać łyżeczką, posiekać i posypać kurczaka. Przykryć folia aluminiową i odstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na noc.


Na wierzchu ułożyć kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aż całość lekko się zrumieni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz