wtorek, 21 stycznia 2014

Deser - tosty z nutellą

Coś mi się ciężko zebrać do pisania w Nowym Roku, co nie znaczy że zrezygnowałam, albo całkiem przestałam urzędować w kuchni. Tak się jakoś składa, że wciąż znajduje się wkoło tysiąc innych spraw i zajęć. A potem nagle i zupełnie niespodziewanie robi się późno i czas spać.

Ale przecież nie mogę przestać pisać chociaż często wydaje mi się, że piszę wyłącznie dla siebie i nikt tu nie zagląda, nie komentuje. Wiem jednak, nie tyko ze statystyk, że czasem znajdzie się jakaś odważna dusza, która próbuje upichcić danko z mojego bloga. Wypróbujcie więc ten przepis - deser z tostów. Składniki są prozaiczne i można je często po prostu znaleźć w każdym domu, a wykonanie to banał.

Deser z tostów z nutellą
Składniki:
* 12 kromek chleba tostowego,
* nutella,
* 2 szklanki mleka,
* 4 jajka,
* 0,5 szklanki cukru,
* opcjonalnie odrobina zapachu.

6 kromek tostów posmarować nutellą i przykryć pozostałymi. Każdą z powstałych kanapek pokroić na 4 lub 6 części. Wrzucić cząstki do naczynia żaroodpornego.




Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Mieszanką zalać kromki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30-30 minut w temperaturze 170 stopni (do zrumienienia). 




I podawać - całkiem nieźle smakuje ze szklanką mleka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz