środa, 2 października 2013

Banofee pie - czyli deser w kilka minut

Przepis na banofee pie - czyli rodzaj deseru, ciasta bez pieczenia z bananami i masą toffi przywiozłam z Irlandii. Urzekła mnie jego prostota, łatwość wykonania i lekkość. Trzeba jednak przyznać, że nie należy do mało słodkich.

Od tej pory zawsze mam schowane przed łasuchami, gdzieś w kuchennej szafce, 2-3 paczki odpowiednich herbatników i puszkę gotowej masy. Wystarczy dokupić śmietankę kremówkę i kilka bananów. Często przygotowuję podkład z ciasteczek wieczorem, smaruję masą i chowam do lodówki. Śmietankę ubijam tuż przed podaniem na stół.

Wersja z bananami jest właściwie podstawowa, ale muszę wypróbować jak będzie smakowało z innymi owocami np. wiśniami lub brzoskwiniami. Powinno być równie dobre.

Banofee pie - deser/ciasto bez pieczenia
Składniki:

* 300 g herbatników – najlepiej digestive, 
* 100 g miękkiego masła,
* 1 puszka masy krówkowej,
* 2-3 dojrzałe banany,
* 0,5 l śmietanki kremówki,
* kawałek startej, gorzkiej czekolady


Herbatniki rozkruszyć na drobno. Dobrym sposobem jest włożenie ich do plastikowej torebeczki i rozwałkowanie wałkiem do ciasta. 


Herbatniki wyrobić z masłem na gładką masę. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy, tworząc mały brzeg na bokach. Na herbatniki wyłożyć masę toffi – całość schłodzić w lodówce, żeby masa stężała. 


Przed podaniem na stół ubić na sztywno śmietankę. Banany pokroić w plasterki i ciasno ułożyć na  spodzie ciasta. 



Pokryć ubitą śmietanką. Wierzch posypać czekoladą.


  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz