środa, 4 kwietnia 2012

Jaja jeszcze raz

Na początek kontynuacja poprzedniego wielkanocnego wątku czyli rolada jajeczna w wersji  wegetariańskiej. Zamiast mięsa użyłam masy szpinakowej z gładkim śmietankowym serkiem i łososiem. 



A skoro dalej jesteśmy w jajecznym nastroju to pokażę jeszcze dwa sposoby na inne pomysły do wykorzystania na świątecznym stole.

Jajka faszerowane
Składniki:
* ugotowane jajka na twardo,
* wędzony łosoś, majonez
* chrzan, odrobina śmietany,
* pieczarki, cebulka

Trudno nawet podawać sposób przygotowania, ale... Ugotowane na twardo jaja obrać i przekroić wzdłuż na połowy. Ostrożnie wyjąć żółtka i rozdzielić je do trzech miseczek. Do pierwszej dodać posiekanego łososia i odrobinę majonezu, do drugiej chrzan i śmietankę a do trzeciej drobniutko pokrojone pieczarki przesmażone z cebulką i majonez. Poszczególne farsze wymieszać i doprawić do smaku. Następnie wypełnić nimi białkowe połówki i udekorować.



A na koniec jajeczny krąg. To już właściwie nie przepis ale sposób wykonania.

Jajeczny krąg
Składniki:

* 8-10 jajek,
* dwie tortownice: duża i mniejsza z kominkiem.

Mniejszą tortownicę posmarować odrobią oliwy i wbić do niej kolejno wszystkie surowe jajka. Do większej tortownicy wlać gorącą wodę i wstawić do niej mniejszą formę z jajkami. Woda powinna sięgać do połowy formy z kominkiem.
Formy wstawić do nagrzanego piekarnika (około 160-170 stopni) i zapiec jajka, aż się całkowicie zetną.
Po lekkim przestudzeniu, wyjąć jajeczny krąg a środek dowolnie udekorować zieleniną, sałatką, oliwkami itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz