czwartek, 13 października 2011

O wyższości soli....czyli schab i pieczone ziemniaki

W latach siedemdziesiątych, znany kabareciarz i felietonista Jan Tadeusz Stanisławski - profesor mniemanologii stosowanej, prowadził w radiowej trójce cykl wykładów "O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy". A dzisiaj ja chciałabym przedstawić swoją teorię "O wyższości soli nad cukrem." Obawiam się, że mój ulubiony lekarz domowy, najwspanialsza doktor Iwona załamie ręce jeśli przeczyta ten tekst, ale co mi tam. W końcu to tylko moja teoria.

Nie słodzę od wielu lat, cukierki i czekoladki nie są mi konieczne do życia choć czasem mnie nachodzi na coś słodkiego. W zasadzie mogę śmiało żyć bez cukru ale za to bez soli - po prostu sobie nie wyobrażam. A od kiedy przeczytałam w jakiejś gazecie artykuł o tym, że niedobór soli jest bardziej szkodliwy niż jej nadmiar - trzymam się tej wersji jak tonący brzytwy.

Na poparcie powyższego pokażę dziś dwa szybkie dania, w których sól odgrywa rolę zasadniczą, aczkolwiek nie ma nic wspólnego z jej nadmiarem.

Schab pieczony na soli

Składniki:

*1 kg soli,
*1-1,5 kg schabu karkowego.
*1 słoik musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.

Schab powinien być raczej wąski i nie za wielki. A sposób jego przyrządzenia jest bajecznie prosty.
Do naczynia żaroodpornego wsypać całą sól i równomiernie ją rozłożyć. Na soli ułożyć schab a następnie posmarować wierzch i boki musztardą.



Teraz tylko do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na jakieś 1,5 godziny albo nieco dłużej - na dolną półkę. Jeśli zacznie się za przypalać trzeba przykryć folią aluminiową.


Można też natrzeć mięso ulubionymi przyprawami ale naprawdę nie jest to konieczne.
Schab w ten sposób upieczony jest bardzo soczysty i ma oryginalny smak. A z soli utworzy się twarda, zbita masa, którą po prostu należy wyrzucić.



A teraz kolej na drugie mocno "solne" danie.

Ziemniaki jak z ogniska

Składniki:

*dowolna ilość ziemniaków możliwie równej wielkości,
*mąka
*sól



Mąkę i sól należy wymieszać w proporcji 1:2 tj. na jedną część soli - dwie części mąki (np. 0,5 szklanki soli na 1 szklankę mąki). Ziemniaki porządnie wyszorować, najlepiej szczoteczką lub ostrym zmywaczkiem. Mokre ziemniaki otaczać w mieszance soli i mąki a następnie układać na blaszce. Piec w piekarniku (180 stopni C) około 1 godziny, w zależności od wielkości ziemniaków.
Z mieszanki mączno-solnej utworzy się twarda skorupka a ziemniaki w środku pięknie się upieką i nabiorą smaku jak z ogniska.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz