poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kurczak ze śliwkami i winem

Kurczak właściwie nie może się nie udać. Jest uniwersalny i smakuje w każdej postaci. Ten -ze śliwkami i winem jest jednym z moich ulubionych: szybki, prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny.


Przyrządzam go często i nigdy nie przejmuję się jakie wino dodać do pieczenia. Próbowałam z czerwonym wytrawnym, półwytrawnym a także domowym, półsłodkim. Zawsze jest doskonały.

Kurczak ze śliwkami i czerwonym winem 
Składniki:

* udka, podudzia lub inne niewielkie elementy kurczaka 1- 1.5 kg,
* sól, pieprz,
* olej i łyżka masła lub masło klarowane do smażenia,
* około 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
* 1,5 szkl. czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)

Kurczaka posolić popieprzyć i zrumienić na maśle klarowanym lub oleju z dodatkiem masła. 



Kurczaka rozłożyć płasko w naczyniu do zapiekania. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlać trochę wina, chwilkę smażyć a następnie podlać kurczaka. 
Pomiędzy kawałkami mięsa poukładać śliwki. 


Całość podlać resztą wina i upiec w piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni, do miękkości około 40 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz