Przyrządzam go często i nigdy nie przejmuję się jakie wino dodać do pieczenia. Próbowałam z czerwonym wytrawnym, półwytrawnym a także domowym, półsłodkim. Zawsze jest doskonały.
Kurczak ze śliwkami i czerwonym winem
Składniki:
* udka, podudzia lub inne niewielkie elementy kurczaka 1- 1.5 kg,
* sól, pieprz,
* olej i łyżka masła lub masło klarowane do smażenia,
* około 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
* 1,5 szkl. czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
Kurczaka posolić popieprzyć i zrumienić na maśle klarowanym lub oleju z dodatkiem masła.
Kurczaka rozłożyć płasko w naczyniu do zapiekania. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlać trochę wina, chwilkę smażyć a następnie podlać kurczaka.
Pomiędzy kawałkami mięsa poukładać śliwki.
Całość podlać resztą wina i upiec w piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni, do miękkości około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz