niedziela, 29 grudnia 2013

Torty - masa cukrowa

I ciąg dalszy naszej tortowej przygody, tym razem z udziałem masy maślano-cukrowej, słodkiej niemożliwie. Jest za to bardzo plastyczna, zupełnie jak krem, z którego można wyciskać za pomocą odpowiednich końcówek rożne wzory. Boki tortów ozdobione różyczkami.




Masa maślano-cukrowa
Składniki:
* 200 g masła,
* 400 g cukru pudru, 
* dowolny zapach,
* 2-3 łyżki soku z cytryny,
* opcjonalnie; otarta skórka pomarańczowa, cytrynowa, 2-3 łyżki nutelli, starta czekolada,      kakao, zapach - w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać.

Miękkie masło miksować około 3 minut na gładką, puszysta masę, następnie powoli, dodawać przesiany cukier puder i pozostałe składniki - cały czas miksując. Gotową masą pokrywać tort lub po nałożeniu do rękawa cukierniczego wyciskać w dowolne kształty.  

I kolejne fazy powstawania piętrowego tortu urodzinowego dla mojej młodszej córki Doroty. Wierzch to lukier plastyczny a na nim misterna lukrowa koronka wykonana przez starszą córkę Asię



A boki pokryte masą maślaną ozdobione wyciśniętymi różyczkami.





Kolejnym tortom muszę poświęcić więcej uwagi z racji ich bardziej skomplikowanych ozdób.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz