czwartek, 19 grudnia 2013

Postna rolada ziemniaczana z pieczarkami

To może być kolejna wigilijna propozycja, np. jako dodatek do czerwonego barszczu. Jej zaletą jest nie tylko możliwość wykorzystania rożnego rodzaju farszy ale także fakt, że można ją przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy pokroić w plastry i odświeżyć w piekarniku lub na patelni.  




Rolada ziemniaczana z pieczarkami
Składniki:
 * 0,75 kg ugotowanych ziemniaków,
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
* 30-40 dag pieczarek,
* 1 cebula,
* 1 jajko,
* około 1 szkl. mąki
* 2 łyżki masła

Pieczarki pokroić i zrumienić na maśle razem z posiekaną cebulką. 




Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i doprawić do smaku. Można również dodać trochę szczypiorku lub natki.  Z tak przygotowanego ciasta rozwałkować prostokąt a na nim wyłożyć farsz i zwinąć.




Przygotowaną roladę umieścić w natłuczonej formie, polać 2 łyżkami stopionego masła.. 



Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz