Rolada ziemniaczana z pieczarkami
Składniki:* 0,75 kg ugotowanych ziemniaków,
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
* 30-40 dag pieczarek,
* 1 cebula,
* 1 jajko,
* około 1 szkl. mąki
* 2 łyżki masła
Pieczarki pokroić i zrumienić na maśle razem z posiekaną cebulką.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i doprawić do smaku. Można również dodać trochę szczypiorku lub natki. Z tak przygotowanego ciasta rozwałkować prostokąt a na nim wyłożyć farsz i zwinąć.
Przygotowaną roladę umieścić w natłuczonej formie, polać 2 łyżkami stopionego masła..
Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz