Tym razem, te same składniki podałam w formie "na ciepło". W lodówce czekał kawałek lazura z niebieską pleśnią, gruszki kupiłam na swoim ulubionym bazarze na Szembeka a orzechy zebrałam w ogrodzie.
Jeszcze tylko kilka zdjęć i można się zabrać do roboty.
Gruszka zapiekana z serem i orzechami
* 2 gruszki,
* gruby plaster sera z niebieską pleśnią,
* 1 łyżka śmietany,
* orzechy włoskie,
* odrobina soku z cytryny,
Gruszki umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Ser pokruszyć i rozgnieść widelcem razem ze śmietanką.
Masą napełnić połówki gruszek. Posypać orzechami i zapiec w piekarnika, aż gruszka zmięknie a ser się rozpuści.
Czas zapiekania zależy od wielkości i stopnia dojrzałości gruszek ale powinno wystarczyć około 15 minut w temperaturze około 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz