sobota, 2 listopada 2013

Gruszka, orzechy i ser

Naprawdę nie potrzeba dużo składników, żeby powstało coś dobrego. A taki skład już wcześniej proponowałam, tyle, że na zimno. Była to sałatka z lekko karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechami. 

Tym razem, te same składniki podałam w formie "na ciepło". W lodówce czekał kawałek lazura z niebieską pleśnią, gruszki kupiłam na swoim ulubionym bazarze na Szembeka a orzechy zebrałam w ogrodzie.
Jeszcze tylko kilka zdjęć i można się zabrać do roboty.



Gruszka zapiekana z serem i orzechami
Składniki:
* 2 gruszki,
* gruby plaster sera z niebieską pleśnią,
* 1 łyżka śmietany,
* orzechy włoskie,
* odrobina soku z cytryny,

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Ser pokruszyć i rozgnieść widelcem razem ze śmietanką. 
Masą napełnić połówki gruszek. Posypać orzechami i zapiec w piekarnika, aż gruszka zmięknie a ser się rozpuści.





Czas zapiekania zależy od wielkości i stopnia dojrzałości gruszek ale powinno wystarczyć około 15 minut w temperaturze około 170 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz