Halloween za nami. Dzieci z sąsiedniego osiedla biegały przez cały wieczór z dzikim wrzaskiem strasząc się wzajemnie. Wprawdzie bezpieczniej czuły się na strzeżonym osiedlu niż w małych okolicznych uliczkach, ale jak co roku zawitały również do nas.Trochę słodyczy uratowało nas przed psikusem w postaci rzutu przez płot surowym jajkiem.
Dynie oczywiście stały sobie jak zwykle na ganku. Nie była to głowa Lorda Vadera, która zamieszkała u nas 2 lata temu ale tegoroczna rzeźba wypadła również pięknie, chociaż zdjęcie nie wyszło najlepiej. W świetle księżyca latały nietoperze-wampiry.
Oczywiście jak zwykle, przy "rzeźbieniu" duża część miąższu została wykrojona i trzeba było go jakoś wykorzystać. Powstało więc danie obiadowe na bazie kurczaka, dyni i ziemniaków.
Kurczak
zapiekany z dynią
Składniki:
* 2 piersi z
kurczaka,
* 200-300 g dyni,
* 4 –5
ziemniaków,
* 1 duża cebula,
* sól, grubo
mielony pieprz,
* mozarella,
marynata:
* 5-6 łyżek
oleju,
* 1 łyżka ostrej
musztardy (np. dijon),
* 1 łyżeczka
świeżo startej skórki z cytryny,
* kostka rosołowa
knorr,
* gałązka
świeżego rozmarynu,
* 2 ząbki
czosnku.
Składniki
marynaty połączyć i dokładnie wymieszać.
Kurczaka pokroić w grubsze paski, otoczyć w połowie marynaty
i zrumienić lekko na patelni. Cebulę, ziemniaki i dynię pokroić w dużą kostkę i
wymieszać z pozostałą marynatą. Warzywa i kurczaka wyłożyć do naczynia
żaroodpornego
i piec pod przykryciem około 50 minut.
Pod koniec, kiedy
ziemniaki będą miękkie, całość posypać startą mozarellą i zapiec przez chwilkę
do momentu aż ser się roztopi.
I zajadać........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz