wtorek, 12 listopada 2013

Zupa krem z białych warzyw

Brakowało mi pomysłu na obiad a najprostsze są chyba zupy -kremy. Można je zrobić praktycznie z każdego warzywa.  Oczywiście pewnie bardziej wykwintnym białym kremem byłby krem szparagowy, ale o tej porze roku to chyba nie jest dobry pomysł a poza tym kto ma na co dzień szparagi w lodówce?

A włoszczyzna, ziemniaki i cebula znajdą się w większości kuchni. Do tego odrobina śmietany, przyprawy i tak powstała pyszna zupa.Ja dodałam do swojej zupy ziemniaki, bo dzięki nim krem ma aksamitną konsystencję.



Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

* 2 pietruszki,
* 2 cebule,
* 1 seler,
* 1 por.
* 4-5 ziemniaków,
* kostka rosołowa,
* sól, pieprz,
* małe opakowanie śmietanki
* 1 opakowanie cieniutkich plasterków wędzonego boczku.

Cebulę i por pokrojone w plastry zeszklić na oliwie. Dodać pozostałe warzywa obrane i pokrojone w kostkę. Po obraniu nareszcie wyglądają na bielsze.



A po pokrojeniu bieleją jeszcze bardziej.




Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać kostkę rosołową.
Teraz czas na przygotowanie dodatku czyli chrupiącego boczku. Powinny to być cieniutkie plasterki, więc najlepiej wykorzystać boczek wędzony, pokrojony cieniutko i zapaczkowany. 
Plasterki boczku ułożyć w kuchence mikrofalowej i włączyć na około 1-1,5 minuty, Czas należy kontrolować, paseczki boczku szybko się rumienią a każda kuchenka troszkę inaczej działa. Nadmiar wytopionego tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.



Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować wszystko razem, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Można także dodać trochę gałki muszkatołowej. Zupę podawać udekorowaną plasterkami chrupiącego boczku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz