niedziela, 3 listopada 2013

Ziemniaki księżnej z dynią

W tym roku w moim ogródku dynie nie urosły zbyt dorodne. Może było zbyt gorące lato, a może zbyt suche. Nie pomogło nawet regularne podlewanie. W każdym razie udało się wyhodować jeden egzemplarz - ciemno zieloną z wierzchu i intensywnie pomarańczową w środku. Nie była wprawdzie duża ale w zupełności wystarczyła na kilka drobiazgów.



Postanowiłam wykorzystać przepis na "ziemniaki księżnej", czyli zapiekane dekoracyjne pure ziemniaczane. Tyle, że tym razem dodałam pure z dyni. Wprawdzie smakowo nie różniły się bardzo od klasycznych ale miały piękny kolor.

Ziemniaki księżnej z dynią
Składniki:
* około 0,5 kg ziemniaków,
* 20-30 dag dyni,
* 1 jajko,
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ziemniaki obrać, ugotować a następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść. Podobnie postąpić z dynią. Można to zrobić na kilka sposobów: np. upiec kawałki dyni w piekarniku a następnie ją obrać i rozgnieść lub rozdrobnić blenderem. Można też "ugotować" dynię w mikrofalówce.   


Połączyć wystudzone ziemniaki z dynią, dodać jajko, doprawić do smaku. 
Następnie wyciskać dekoracyjnie po troszku masy na pergamin lub wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne, wykorzystując końcówkę do kremu lub po prostu torebeczkę z grubej folii ze ściętym rożkiem. 



Zapiec w piekarniku w temperaturze około 170 stopni, aż się zrumienią. Można wykorzystać termoobieg.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz