Rolada jest kolorowa i naprawdę ładnie się prezentuje. Moja, przygotowana została z szynki konserwowej i była dość delikatna. Można też użyć wędliny ostrzejszej w smaku albo łososia, w wersji postnej.
Rolada z jajek i
szpinaku
Składniki:
* 15
dag umytych liści szpinaku,
* 5
jajek,
* około
0,75 szklanki mąki pszennej,
* 2
łyżki mąki ziemniaczanej,
* sól,
pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa,
* plasterki
szynki konserwowej, wędzonej
Liście
szpinaku pokroić w paseczki. Z jajek oddzielić żółtka, przełożyć do
miseczki, białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać obie mąki, przyprawy i wymieszać. Połączyć ze szpinakiem, a na
końcu dołożyć pianę i znów delikatnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia, posmarować go masłem. Na nim rozsmarować masę aby
uzyskała kształt prostokąta.
Piec przez 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Na gorącym „cieście” rozłożyć plasterki szynki i od razu zwinąć w roladę.
Zawinąć
w folię aluminiową i odstawić do schłodzenia. Podawać pokrojoną w plastry.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś odważny. Warto spróbować. Wbrew pozorom, przygotowanie takiej rolady nie wymaga specjalnych zdolności i nie zajmie dużo czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz