środa, 20 marca 2013

Galaretka bardzo pomarańczowa

To miał być bardzo szybki deser. Właściwie zwykła galaretka, ale lekko zmodyfikowana. Zimowe pomarańcze właściwie się kończą a o tej porze są najsmaczniejsze. Wykorzystałam pomarańcze, gotowy sok z kartonu i zwykłe pomarańczowe galaretki, ale już myślę o wersji ananasowej a za kilka  tygodni - truskawkowej i malinowej.



Galaretka bardzo pomarańczowa
Składniki:

* 1-2 pomarańcze,
* 2 opakowania galaretki pomarańczowej,
* 2,5 szklanki soku pomarańczowego.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Pomarańcze obrać i podzielić na niewielkie kawałki (najlepiej obrać z wewnętrznej błonki) i ułożyć w salaterkach. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia.




Jest bardzo pomarańczowa i intensywna w smaku, dużo lepsza niż na zwykłej bazie zwykłej wody. Miała być podana z bitą śmietaną, ale nie wyszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz