poniedziałek, 7 maja 2012

Dwie sałatki

Długo tu nie zaglądałam. Po ostatnich zawirowaniach zdrowotnych powoli dochodzę do siebie i widać, że mam wiele zaległości. Zdjęcia czekają w kolejce na swoje publikacje. Tym razem dwie sałatki na bazie gotowanych warzyw.


Pierwsza to sałatka jarzynowa, która króluje na każdym polskim stole i pewnie jest także wiele sposobów na jej wykonanie. W moim rodzinnym domu, ta sałatka miała zawsze wersję "light", bo nie dodajemy do środka majonezu. I tej wersji się trzymam. Składniki podaję trochę "na oko", bo tak naprawdę za każdym razem ich ilości trochę się różnią.


Z kolei sałatkę ziemniaczaną robię zwykle w okresie jesienno-zimowym. Teraz jednak mi się przypomniała i postanowiłam ją wykorzystać jako dodatek do mięs podawanych przy grillu. Oczywiście ilości składników także zależą od upodobań smakowych.






Sałatka jarzynowa
Składniki: 
* 3 duże marchewki,
* 2 pietruszki,
* 0,5 niedużego selera,
* 3 ogórki kiszone,
* 1 cebula,
* 1 jabłko,
* 1 puszka groszku konserwowego,
* sól, pieprz, oliwa, 
* opcjonalnie - majonez.


Marchew, pietruszkę i selera ugotować w osolonym wrzątku lub bulionie i odstawić do ostudzenia. Ogórki i jabłko obrać. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, doprawić solą, pieprzem i sporą ilością oliwy. Majonez podać osobno lub jako przybranie. Każdy sam decyduje o tym, czy go wymiesza z sałatką.





Sałatka ziemniaczana:
Składniki: 

* 6 sporych ziemniaków,
* 3 ogórki kwaszone,
* 0,5 pęczka natki pietruszki,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 czerwona cebula,
* sól, pieprz, oliwa.



Ziemniaki ugotować (można w mundurkach) a następnie pokroić w kostkę wraz z obranymi ogórkami i cebulką. Składniki połączyć, dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wszystko wymieszać i odstawić na jakiś czas, żeby smaki się „przegryzły”.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz