Pascha z "twarogu" wykonanego wg tego przepisu ma smak zupełnie inny, nieporównywalny,
Pascha wielkanocna
Składniki:* 1,5 litra pełnotłustego mleka,
* 500-600 ml gęstej śmietany 18%,
* 4 jajka,
* 0,5 szklanki cukru pudru,
* 20 dag miękkiego masła,
* zapach do ciasta lub rum,
* bakalie, orzechy, skórka pomarańczowa.
Śmietanę zmiksować z jajkami. Mleko zagotować. Na wrzące mleko stopniowo wlewać masę śmietanowo-jajeczną.Ogrzewać powoli mieszając aż mleko zacznie się zamieniać w twaróg. I tu właśnie tkwi cała różnica: twaróg kupny jest kwaskowy a ten z warzonego mleka tylko wygląda jak ser a w smaku jest neutralny (prawie jak mleko).
Zawartość przelać na duże sito lub durszlak wyłożony gazą. Odczekać aż się odsączy i ostygnie. Utrzeć masło z cukrem i dalej ucierając dodawać twarożek. Następnie bakalie, orzechy, skórkę pomarańczową, zapach (np. migdałowy) lub rum.
Można do części dodać kakao lub uprażone wiórki kokosowe. Do naczynia (albo doniczki) wyłożonego folią aluminiową, włożyć masę, „uklepać” i schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz